Batterigrepp

Från Kameratillbehör Wiki
Version från den 1 januari 2012 kl. 19.47 av Admin (Diskussion | bidrag) (Batterigrepp, ett kameratillbehör som möjliggör att ansluta fler än ett batteri till kameran)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Batterigrepp, ett kameratillbehör som möjliggör att ansluta fler än ett batteri till kameran, för att förlänga tiden man kan fotografera utan avbrott. Kallas även vertikalgrepp, batteripack eller motor.
Batterigrepp

Batterigreppet ansluts i allmänhet under kameran och fästs i kamerans stativgänga. Många grepp har plats för 2st batterier av samma typ som används i kameran och det är också vanligt att det följer med en extra batterikassett för AA-batterier.

Vertikalgrepp

Namnet vertikalgrepp kommer sig av att en av batterigreppets viktigaste funktioner är att ge ett bättre grepp när man vänder kameran och fotograferar vertikalt (på högkant). Man får då ett nytt grepp att hålla i kameran i, en avtryckarknapp och beroende på kameramodell en del andra viktiga knappar och rattar.

Batteripack

Äldre namn från den analoga tiden som beskriver samma funktion, man fick rum med fler batterier.

Motor

Även detta är ett äldre namn från den analoga tiden då man drog fram filmen för hand. Med hjälp av en motordrift drogs filmen fram automatiskt och man kunde komma upp i häpnadsväckande hastigheter i serietagning.