Kameraobjektiv

Från Kameratillbehör Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Kameraobjektiv

Canon EOS 30D med normaloptik Canon EF 50/f1.4

Vad är ett objektiv? En lins som används tillsammans med ett kamerahus i syfte att lagra bilder, på film eller någon form av digitalt media. I sin enklaste form skulle det räcka med en enda glaslins framför kamerahuset, i praktiken består dock ett objektiv alltid av flera linser indelade i grupper. Dessa arbetar tillsammans för att i möjligaste mån minska de avbildningsfel och oönskade optiska fenomen som annars uppstår. Vissa optiska fel kommer dock alltid att finnas.

Canon EOS 400D med Sigma 150-500/5-6,3 HSM DG APO OS

Brännvidd: Brännvidden är ett slags mått på hur långt objektivet kan se. På objektiv till systemkameror anges brännvidden i mm. Som referens är 50mm en normaloptik och motsvarar ungefär det som det mänskliga ögat uppfattar. En brännvidd på 400mm är en lång teleoptik. Vissa kameror har något som brukar kallas skenbar brännviddsförlängning. Det innebär att en brännvidd skall multipliceras med tex 1,5 eller 1,6 för att få ett korrekt värde, vilket härrör till att sensorn är mindre i dessa kameror. Brännvidden anges dock för det mesta utan hänsyn till kamerans cropfaktor, även om optiken endast passar till system med cropfaktor.

Ljusstyrka, bländartal: Den största bländaröppningen på ett objektiv kallas ofta för dess bländartal. Det är ett mått på hur ljusstarkt objektivet är enligt principen ju mindre bländartal, desto ljusstarkare objektiv. Bländartalet anges som en eller flera siffror efter brännvidden i objektivets benämning, tex 70-200/f4 eller 18-55/f3.5-5.6. Skillnaden mellan dessa två är att i det första fallet har objektivet en fast största bländare genom hela zoomomfånget (f4), till skillnad från det andra fallet där objektivet har en största bländare på 3.5 vid 18mm och på 5.6 vid 55mm. Man kan då fråga sig vad bländartalet har för praktisk betydelse? Som vi vet sedan tidigare så är det tre faktorer som påverkar kamerans exponering; bländare, slutartid och ISO-värde. Genom att kunna välja en större bländare kan man använda en kortare slutartid, vilket är jätteviktigt vid tex sportfoto. Dock gör man bäst i att tänka igenom hur man ska använda sitt objektiv, då ljusstyrka kostar pengar, mycket pengar till och med om det börjar röra sig om stora brännvidder (300 mm och uppåt). Dessutom blir ljusstarka objektiv alltid stora och mycket tunga då de stora glaslinserna som ska släppa in mycket ljus väger mycket.