Kamerastativ

Från Kameratillbehör Wiki
Version från den 1 januari 2012 kl. 20.26 av Admin (Diskussion | bidrag) (Kamerastativ, eller ibland bara stativ. Används inom fotografi för att hålla uppe tung utrustning.)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Kamerastativ, eller ibland bara stativ. Används inom fotografi för att hålla uppe tung utrustning som man inte kan handhålla längre tid, eller vid dåliga ljusförhållanden då slutartiderna blir långa och det är stor risk för skakningsoskärpa. Det finns två huvudtyper av kamerastativ, trebensstativ (tripod) och enbensstativ (monopod) och de kan vara tillverkade av olika material, tex kolfiber, aluminium eller trä.Trebensstativ (tripod)

Trebensstativet har tre ben och står därför stadigt. Benen är i allmänhet ihopskjutbara och vinkeln på benen kan på många modeller ställas in efter behov. Tex är det vanligt vid makrofotografering att benen justeras ut maximalt för att komma nära marken. En mittpelare som är justerbar i höjd är vanlig, som förutom benens längd och vinkel används för att uppnå lämplig höjd. På enkla och billiga stativ ingår oftast ett stativhuvud av enklare pan and tilt-modell, dvs man kan vrida kameran runt två axlar. För kraftigare modeller ingår i allmänhet inget stativhuvud utan det köper man till av valfri modell. Naturfotografer använder ofta trebensstativ då man ofta fotograferar i dåliga ljusförhållanden och med små bländaröppningar vilket ger långa slutartider.

Enbensstativ (monopod)

Enbensstativet har endast ett ben och är en enklare typ av kamerastativ. Det kan inte stå själv utan kräver att fotografen hela tiden håller i kameran och ger då endast stöd. Fördelen med ett enbensstativ är att det går snabbt att rikta kameran mot ett nytt motiv, samt att det är lätt att bära med sig. Sportfotografer använder ofta enbensstativ i kombination med långa, ljusstarka teleobjektiv.

Flexistativ

Flexistativen är relativt nya och en vanlig variant är Gorillapod. Benen är ledade i flera punkter och detta tillsammans med en beklädnad av något material med hög friktion gör att man kan knyta fast stativet runt en mängd olika saker som finns på plats. Det kan vara en lyktstolpe, balkongräcke, träd eller annat.

Bordsstativ

Bordstativ är små, ministativ av samma typ som trebensstativen. De används i allmänhet på bord eller andra plana, hårda ytor. Benlängden är ca 2dm och många modeller har ben med teleskopfunktion. Ett litet stativhuvud med kula är vanligt och vissa modeller har även en snabbplatta för att snabbt montera kameran på stativet.