MediaWiki:Kameratillbehör

Från Kameratillbehör Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Välkommen till Kameratillbehor.nu

Här kommer du att finna information om kameratillbehör i wikiformat, vad som finns, vad som är vanligt, vilka tillbehör som används till vad, etc. Sök efter det tillbehör du vill ha mer information eller använd länken Slumpsida till vänster.

Du kan även använda vår sida som en svensk-engelsk ordlista över fotoord, då det i varje artikel finns en engelsk översättning av det aktuella ordet.

Sidan drivs och administreras av Fotofyndet - Kameratillbehör för alla
Kameratillbehör, en sak som används tillsammans med en kamera vid fotografering, för att hjälpa, underlätta eller skapa möjligheter till bilder som inte annars skulle finnas. Exempel på kameratillbehör är trådutlösare, batterigrepp, kamerafilter och kamerastativ.

Flera kameratillbehör är rena nödvändigheter för att du ska lyckas ta en bild som är korrekt exponerad och skarp, medan andra endast lägger till effekter eller på andra sätt bara förändrar slutresultatet i mindre utsträckning. En annan kategori kameratillbehör kanske endast ger dig en bekvämare resa eller gör att du bär din utrustning på ett bekvämare sätt.

Vilket kameratillbehör som är det viktigaste beror så klart mycket på tycke och smak, men många anser att ergonomin är väldigt viktig, det vill säga att du bär din kamera och din kamerautrustning på ett bekvämt sätt. Varför? Jo, annars blir den helt enkelt inte med ut och som ordspråket säger så är den bästa kameran den man har med sig. Om man väljer en kameraväska eller en kameraryggsäck att bära sin utrustning i beror både på tycke och smak men också vilken typ av fotografering man är på, vilket behov av utrustning man har just för tillfället och även vilka möjligheter man har till att ha utrustning med sig. På en fjällvandring kan man exempelvis inte ha med sig 20 kg kamerautrustning, om man inte har flera väldigt goda vänner som bär tält, kläder och mat. Glöm inte heller att bära kameran bekvämt när du har den framme. En skön och ergonomisk kamerarem gör att du orkar ha kameran framme och redo även under längre promenader. Välj en kamerarem med gummerad undersida som inte glider av axeln så lätt och gärna en som är lite flexibel, vilket minskar påkänningarna på dina axlar och din nacke.

Kamerastativet är ett annat kameratillbehör som för många är helt oumbärligt. När exponeringstiderna blir långa och brännvidderna längre så är skakningsoskärpan där. Genom att använda ett rejält kamerastativ minskar du risken och minskar även belastningen på din egen kropp. Du kan också läsa mer om motljusskydd, objektivlock, kamerafilter och stativhuvud.

Den som söker ett tillbehör till sin kamera kan vända sig till Fotofyndet, där du kan köpa kameratillbehör

Kamerablixt, ett vanligt kameratillbehör både bland proffs och amatör