Fjärrutlösare

Från Kameratillbehör Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Fjärrutlösare, samlingsnamn för olika tillbehör som används för att utlösa kameran på avstånd. En mängd olika typer finns, och vi ska här kort redogöra för huvudtyperna.


Trådutlösare för Canon
IR-fjärrutlösare för Olympus, med funktion för zoomreglering på kompaktmodeller
Radioutlösare, sändare och mottagare

Trådutlösare

En trådutlösare är en enkel strömbrytare med en kabel av varierande längd som kopplas till ett speciellt uttag på kameran. Används ofta vid fotografering med stativ. Äldre typer var helt mekaniska och bestod av en wire som tryckte på avtryckarknappen.


Trådutlösare med timer

En timerutlösare är en trådutlösare med avancerade funktioner inbyggda i enheten. Dessa kan användas för sk time lapse-fotografering, dvs man ställer ett intervall mellan vilka ett bestämt eller oändligt antal bilder tas. Fördelen är fler användningsområden. Nackdelen att den är dyrare än en vanlig trådutlösare.


IR-fjärrutlösare

En enkel fjärrutlösare som sänder en infraröd signal till en i kameran inbyggd mottagare. I allmänhet kan denna typ endast utlösa kameran, men till vissa typer av avancerade kompaktkameror även reglera zoom. Fördel med infraröd fjärrutlösare är enkelheten. Nackdelarna räckvidden, att kameran måste finnas inom synhåll, att solen inte får skina för starkt då mottagaren får svårt att uppfatta signalen och att alla kameror inte har en inbyggd mottagare.


Radioutlösare

En radioutlösare har en sändare och en mottagare som kommunicerar med varandra via radio. Mottagaren ansluts till kamerans trådutlösaruttag. Fördelen med denna typ är räckvidden (upp mot 100m) och att sändare och mottagare inte behöver ha visuell kontakt. Nackdelen är att den blir mer avancerad och därmed dyrare än andra typer


Infraröd fjärrutlösare med mottagare

En infraröd fjärrutlösare med mottagare är en mer avancerad typ än den för inbyggd mottagare. Den har funktioner som tex att kameran tar en bild när ett objekt bryter strålen mellan sändaren och mottagaren, eller att kameran tar bilder så länge ett objekt bryter strålen mellan sändaren och mottagaren. Användbart vid tex en åtel. Fördelen är fler användbara funktioner. Nackdelen är priset och mer avancerat utförande med både sändare och mottagare som behöver batteri.

Engelsk översättning: Remote control, remote shutter